

# Online Gift Planning Fundamentals AGENDA

Tuesday, October 6 (Day I) and Wednesday, October 7 (Day 2)

Tuesday, October 6, 2020

Day I

Timing according to time zones

8:00 a.m. – 12:10 p.m. PT 9:00 a.m. – 1:10 p.m. MT 10:00 a.m. – 2:10 p.m. CT 11:00 a.m. – 3:10 p.m. ET 12:00 p.m. – 4:10 p.m. AT

You are welcome to hang around after Day I is over; We will keep the Zoom room open for half an hour for questions & discussion.

## Day I

Pacific Time: 8:00 a.m. - 12:10 p.m.

8:00 - 9:00 a.m. | 10-min. break | 9:10 - 10:10 a.m. | 20-min. break | 10:30 - 11:30 a.m. | 10 min. break | 11:40 - 12:10 p.m.

Mountain Time: 9:00 a.m. – 1:10 p.m.

9:00 - 10:00 a.m. | 10-min. break | 10:10 - 11:10 a.m. | 20-min. break | 11:30 - 12:30 p.m. | 10 min. break | 12:40 - 1:10 p.m.

Central Time: 10:00 a.m. - 2:10 p.m.

10:00 - 11:00 a.m. | 10-min. break | 11:10 - 12:10 p.m. | 20-min. break | 12:30 - 1:30 p.m. | 10 min. break | 1:40 - 2:10 p.m.

Eastern Time: 11:00 a.m. - 3:10 p.m.

11:00 - 12:00 p.m. | 10-min. break | 12:10 - 1:10 p.m. | 20-min. break | 1:30 - 2:30 p.m. | 10 min. break | 2:40 - 3:10 p.m.

Atlantic Time: 12:00 p.m. - 4:10 p.m.

12:00 - 1:00 p.m. | 10-min. break | 1:10 - 2:10 p.m. | 20-min. break | 2:30 - 3:30 p.m. | 10 min. break | 3:40 - 4:10 p.m.

(Optional: stay for half an hour at the end for questions/discussion.)

#### Introductions

- Course overview and learning expectations
- o Charitable landscape in Canada with updates on what we know of COVID-impact
- Strategic Gift Planning and donor-centred approach
- Social Capital and Values-based planning
- Personal learning objectives Goals

## Key concepts

- Primer on taxation and charity principles glossary of terms
- Tax treatment of a cash gift and net cost of gift
- o The donor conversation and learning a donor's story
- Getting the visit
- Discovery questions for blended (major/planned) visits
- Involving the donor's family
- Gift Acceptance Policies

## Publicly listed securities

- How PLS gifts work
- Prospective donors for PLS
- Marketing PLS
- Administrative tips for PLS

# Charitable Bequests

- How beguests work
- Probate fees and discussions across Canada
- Tax treatment of bequest gift
- Talking about bequests
- Bequest Administration
- Marketing Bequests
- o New Will Power campaign and White Paper insight
- o Tracking and reporting, stewardship and recognition on Bequests



# Wednesday, October 7, 2020

## Day 2

### Timing according to time zones

8:00 a.m. - 12:10 p.m. PT 9:00 a.m. - 1:10 p.m. MT 10:00 a.m. - 2:10 p.m. CT 11:00 a.m. - 3:10 p.m. ET 12:00 p.m. - 4:10 p.m. AT

The Zoom room will be available both 15 minutes before starting time as well as a half an hour after the course is over, should you have any questions or wish to chat.

## Day 2

#### Pacific Time: 8:00 a.m. - 12:10 p.m.

8:00 - 9:00 a.m. | 10-min. break | 9:10 - 10:10 a.m. | 20-min. break | 10:30 - 11:30 a.m. | 10 min. break | 11:40 - 12:10 p.m.

#### Mountain Time: 9:00 a.m. - 1:10 p.m.

9:00 - 10:00 a.m. | 10-min. break | 10:10 - 11:10 a.m. | 20-min. break | 11:30 - 12:30 p.m. | 10 min. break | 12:40 - 1:10 p.m.

#### Central Time: 10:00 a.m. – 2:10 p.m.

10:00 - 11:00 a.m. | 10-min. break | 11:10 - 12:10 p.m. | 20-min. break | 12:30 - 1:30 p.m. | 10 min. break | 1:40 - 2:10 p.m.

# Eastern Time: 11:00 a.m. - 3:10 p.m.

11:00 - 12:00 p.m. | 10-min. break | 12:10 - 1:10 p.m. | 20-min. break | 1:30 - 2:30 p.m. | 10 min. break | 2:40 - 3:10 p.m.

## Atlantic Time: 12:00 p.m. - 4:10 p.m.

12:00 - 1:00 p.m. | 10-min. break | 1:10 - 2:10 p.m. | 20-min. break | 2:30 - 3:30 p.m. | 10 min. break | 3:40 - 4:10 p.m.

(Optional: stay for half an hour at the end for questions/discussion.)

- Review of concepts from day before
- Gifts of Registered Funds
  - How they work
  - Prospective donors for gifts of Registered Funds

- Tax treatment of gift of Registered Fund
- Marketing and Administering Tips
- Gifts of Life Insurance
  - How they work
  - Advantages and disadvantages of LI gifts
  - o Two common ways they work
    - Tax credits during lifetime
    - Tax credits for proceeds on death
  - Examples of tax treatment
  - Marketing insurance gifts
  - Administrative considerations
- Gifts in kind
  - How they work
  - Example of gift of principal residence
  - Target audience
- Case study done in groups (breakout Zoom rooms) present to larger group after the break

Different options donors have to support your charity (current and future trends)

- How a Donor Advised Fund works
- A new DAF landscape of philanthropy
- o Other funds
- Involving Others
  - Working with Professional Advisors
- Personal Action Plan Review

Adjournment