

## Practical Philanthropic Conversations

# AGENDA October 2022

Day 1: October 4 Day 2: October 18 Day 3: October 25 8:00 a.m. – 12:00 p.m. PT 9:00 a.m. – 1:00 p.m. MT 10:00 a.m. – 2:00 p.m. CT 11:00 a.m. – 3:00 p.m. ET 12:00 p.m. – 4:00 p.m. AT

#### You are welcome to hang around at the end of each day. We will keep the Zoom room open for half an hour for questions & discussion.

## **Timing**

## Pacific Time: 8:00 a.m. - 12:00 p.m.

8:00 - 8:50 a.m. | 20-min. break | 9:10 - 10:00 a.m. | 20-min. break | 10:20 - 11:10 a.m. | 20-min. break | 11:30 - 12:00 p.m.

## Mountain Time: 9:00 a.m. – 1:00 p.m.

9:00 - 9:50 a.m. | 20-min. break | 10:10 - 11:00 a.m. | 20-min. break | 11:20 - 12:10 p.m. | 20-min. break | 12:30 - 1:00 p.m.

## Central Time: 10:00 a.m. - 2:00 p.m.

10:00 - 10:50 a.m. | 20-min. break | 11:10 - 12:00 p.m. | 20-min. break | 12:20 - 1:10 p.m. | 20-min. break | 1:30 - 2:00 p.m.

## Eastern Time: 11:00 a.m. - 3:00 p.m.

11:00 - 11:50 a.m. | 20-min. break | 12:10 - 1:00 p.m. | 20-min. break | 1:20 - 2:10 p.m. | 20-min. break | 2:30 - 3:00 p.m.

## Atlantic Time: 12:00 p.m. – 4:00 p.m.

12:00 - 12:50 p.m. | 20-min. break | 1:10 - 2:00 p.m. | 20-min. break | 2:20 - 3:10 p.m. | 20-min. break | 3:30 - 4:00 p.m.

## Day I: The Donor Conversation

Tuesday, October 4

- Introductions
  - What is Strategic Gift Planning?
  - Strategic Gift Planning and the donor-centred approach
- Core competencies of a charity-based gift planner
- Personal Action Plan

- Group Work: A guided personal study of attitudes towards money, fundraising, asking and philanthropy
- Homework: Talking about gift planning with donors. A guided discussion to have with someone in your family or network.

## **Day 2: Organizational Conversations**

Tuesday, October 18

- Review homework from Day I
- Counting and projections
- Program Management
- Internal marketing
- Ethics in fundraising
- Gift planning data in Canada
- Group Work:
  - Making the case to staff leadership
  - Making the case to board
  - Talking to fundraising peers about gift planning
  - Talking to charity staff peers about culture of philanthropy
- Homework: Working on a launch/re-launch planned giving annual workplan

#### **Day 3: Community Conversations**

Tuesday, October 25

- Review homework from Day 2
- Working with Advisors
- New insurance guidelines from CAGP
- Talking about giving options with your community
- External marketing strategy
- Group Work:
  - Telling your charity's story
  - Having community conversations about legacy
  - Using Will Power as a case study
- Revisit Personal Action Plan
- Next steps in your gift planning journey