

# Online Gift Planning Fundamentals for Professional Advisors – Empowering Client Philanthropy

#### **AGENDA**

Wednesday, October 6 (Day 1) and Thursday, October 7 (Day 2)

Wednesday, October 6, 2021

Day I

Timing according to time zones

8:00 a.m. - 12:00 p.m. PT 9:00 a.m. - 1:00 p.m. MT 10:00 a.m. - 2:00 p.m. CT 11:00 a.m. - 3:00 p.m. ET 12:00 p.m. - 4:00 p.m. AT

You are welcome to hang around after Day I is over; We will keep the Zoom room open for half an hour for questions & discussion.

### Day I

Pacific Time: 8:00 a.m. - 12:00 p.m.

8:00 - 9:00 a.m. | 10-min. break | 9:10 - 10:10 a.m. | 10-min. break | 10:20 - 11:05 a.m. | 25 min. break | 11:30 - 12:00 p.m.

Mountain Time: 9:00 a.m. - 1:00 p.m.

9:00 - 10:00 a.m. | 10-min. break | 10:10 - 11:10 a.m. | 10-min. break | 11:20 - 12:05 p.m. | 25 min. break | 12:30 - 1:00 p.m.

Central Time: 10:00 a.m. - 2:00 p.m.

10:00 - 11:00 a.m. | 10-min. break | 11:10 - 12:10 p.m. | 10-min. break | 12:20 - 1:05 p.m. | 25 min. break | 1:30 - 2:00 p.m.

Eastern Time: 11:00 a.m. - 3:00 p.m.

11:00 - 12:00 p.m. | 10-min. break | 12:10 - 1:10 p.m. | 10-min. break | 1:20 - 2:05 p.m. | 25 min. break | 2:30 - 3:00 p.m.

Atlantic Time: 12:00 p.m. - 4:00 p.m.

12:00 - 1:00 p.m. | 10-min. break | 1:10 - 2:10 p.m. | 10-min. break | 2:20 - 3:05 p.m. | 25 min. break | 3:30 - 4:00 p.m.

(Optional: stay for half an hour at the end for questions/discussion.)

#### Introduction

- Gift Planning Fundamentals : Overview of the Day
- Personal learning objectives
- Charitable and advisor landscape in Canada
- Having the Philanthropic Conversation With Clients
- What's In It For Clients?
- What's In It For You?

#### **How: Preparing You**

- Primer on donation taxation and charity principles
- Tax treatment of a cash gift and net cost of gift
- Trigger events and client prospecting
- Practicing having client conversations (group discussion)

### What: The Gift Planning Vehicles - Part 1

- Publicly listed securities
- Flow-Through Shares
- Private Company Shares
- Charitable Bequests
- Practicing bequest conversation with clients (group discussion)



# Online Gift Planning Fundamentals for Professional Advisors – Empowering Client Philanthropy

Thursday, October 7, 2021

Day 2

Timing according to time zones

8:00 a.m. – 12:00 p.m. PT 9:00 a.m. – 1:00 p.m. MT 10:00 a.m. – 2:00 p.m. CT 11:00 a.m. – 3:00 p.m. ET 12:00 p.m. – 4:00 p.m. AT

You are welcome to log in 15 minutes early for questions and discussion.

### Day 2

Pacific Time: 8:00 a.m. - 12:00 p.m.

8:00 - 9:00 a.m. | 10-min. break | 9:10 - 10:10 a.m. | 10-min. break | 10:20 - 11:05 a.m. | 25 min. break | 11:30 - 12:00 p.m.

Mountain Time: 9:00 a.m. - 1:00 p.m.

9:00 - 10:00 a.m. | 10-min. break | 10:10 - 11:10 a.m. | 10-min. break | 11:20 - 12:05 p.m. | 25 min. break | 12:30 - 1:00 p.m.

Central Time: 10:00 a.m. - 2:00 p.m.

10:00 - 11:00 a.m. | 10-min. break | 11:10 - 12:10 p.m. | 10-min. break | 12:20 - 1:05 p.m. | 25 min. break | 1:30 - 2:00 p.m.

Eastern Time: 11:00 a.m. - 3:00 p.m.

11:00 - 12:00 p.m. | 10-min. break | 12:10 - 1:10 p.m. | 10-min. break | 1:20 - 2:05 p.m. | 25 min. break | 2:30 - 3:00 p.m.

Atlantic Time: 12:00 p.m. - 4:00 p.m.

12:00 - 1:00 p.m. | 10-min. break | 1:10 - 2:10 p.m. | 10-min. break | 2:20 - 3:05 p.m. | 25 min. break | 3:30 - 4:00 p.m.

#### What: The Gift Planning Vehicles – Part 2

- Gifts of Registered Funds
- Gifts of Life Insurance
- · Charitable Gift Annuities
- Gifts in Kind

# Where: Where can clients legally give?

- Charities, Foundations and Donor Advised Funds
- Crowdfunding, social-good projects and nonprofits

# **Case Study Work - Group**

# **How: Empowering Philanthropy**

- Getting started
- Roadblocks and obstacles
- Working with charities
- Incorporating philanthropy in your practice
- Getting connected to the charity ecosystem in your region
- The MFA-P designation

### Conclusion

- Final thoughts
- Personal Action Plan
- CAGP and your business