

Gift Planning Fundamentals Online 2025

AGENDA

Monday, October 20 (Day I) and Tuesday, October 21 (Day 2)

Monday, October 20, 2025

Day I

Timing according to time zones

9:00 a.m. – 1:30 p.m. PDT 10:00 a.m. – 2:30 p.m. MDT 10:00 a.m. – 2:30 p.m. CST 11:00 a.m. – 3:30 p.m. CDT 12:00 p.m. – 4:30 p.m. EDT 1:00 p.m. – 5:30 p.m. ADT

We will open the Zoom room 5 minutes early and we will keep the Zoom room open for half an hour after the end of the session for questions & discussion.

<u>Day I</u>

Pacific Daylight Time: 9:00 a.m. – 1:30 p.m. 9:00 – 10:15 a.m. | 15-min. break | 10:30 a.m. – 12:00 p.m. | 30-min. break | 12:30 – 1:30 p.m.

Mountain Time & Central Standard Time: 10:00 a.m. – 2:30 p.m. 10:00 – 11:15 a.m. | 15-min. break | 11:30 a.m. – 1:00 p.m. | 30-min. break | 1:30 – 2:30 p.m.

Central Daylight Time: 11:00 a.m. – 3:30 p.m. 11:00 a.m. – 12:15 p.m. | 15-min. break | 12:30 – 2:00 p.m. | 30-min. break | 2:30 – 3:30 p.m.

Eastern Daylight Time: 12:00 p.m. – 4:30 p.m. 12:00 p.m. – 1:15 p.m. | 15-min. break | 1:30 – 3:00 p.m. | 30-min. break | 3:30 – 4:30 p.m.

Atlantic Daylight Time: 1:00 p.m. – 5:30 p.m. 1:00 p.m. – 2:15 p.m. | 15-min. break | 2:30 – 4:00 p.m. | 30-min. break | 4:30 – 5:30 p.m.

- Introductions
 - Course overview and learning expectations
 - \circ Charitable landscape in Canada with updates on what we know of COVID-impact
 - Strategic Gift Planning and donor-centred approach
 - Social Capital and Values-based planning
 - Personal learning objectives Goals
- Key concepts
 - Primer on taxation and charity principles glossary of terms
 - Tax treatment of a cash gift and net cost of gift
 - The donor conversation and learning a donor's story
 - Getting the visit
 - o Discovery questions for blended (major/planned) visits
 - Involving the donor's family
 - Gift Acceptance Policies
- Publicly listed securities
 - o How PLS gifts work
 - Prospective donors for PLS
 - Marketing PLS
 - Administrative tips for PLS
- Charitable Bequests
 - How bequests work
 - Probate fees and discussions across Canada
 - Tax treatment of bequest gift
 - Talking about bequests
 - Bequest Administration
 - Marketing Bequests
 - o New Will Power campaign and White Paper insight
 - o Tracking and reporting, stewardship and recognition on Bequests



Tuesday, October 21, 2025

Day 2

Timing according to time zones

9:00 a.m. – 1:30 p.m. PDT 10:00 a.m. – 2:30 p.m. MDT 10:00 a.m. – 2:30 p.m. CST 11:00 a.m. – 3:30 p.m. CDT 12:00 p.m. – 4:30 p.m. EDT 1:00 p.m. – 5:30 p.m. ADT

We will open the Zoom room 5 minutes early and we will keep the Zoom room open for half an hour after the end of the session for questions & discussion.

<u>Day 2</u>

Pacific Daylight Time: 9:00 a.m. – 1:30 p.m. 9:00 – 10:15 a.m. | 15-min. break | 10:30 a.m. – 12:00 p.m. | 30-min. break | 12:30 – 1:30 p.m.

Mountain Time & Central Standard Time: 10:00 a.m. – 2:30 p.m. 10:00 – 11:15 a.m. | 15-min. break | 11:30 a.m. – 1:00 p.m. | 30-min. break | 1:30 – 2:30 p.m.

Central Daylight Time: 11:00 a.m. – 3:30 p.m. 11:00 a.m. – 12:15 p.m. | 15-min. break | 12:30 – 2:00 p.m. | 30-min. break | 2:30 – 3:30 p.m.

Eastern Daylight Time: 12:00 p.m. – 4:30 p.m. 12:00 p.m. – 1:15 p.m. | 15-min. break | 1:30 – 3:00 p.m. | 30-min. break | 3:30 – 4:30 p.m.

Atlantic Daylight Time: 1:00 p.m. – 5:30 p.m. 1:00 p.m. – 2:15 p.m. | 15-min. break | 2:30 – 4:00 p.m. | 30-min. break | 4:30 – 5:30 p.m.

(Optional: stay for half an hour at the end for questions/discussion.)

Review of concepts from day before

- Gifts of Registered Funds
 - How they work
 - Prospective donors for gifts of Registered Funds
 - Tax treatment of gift of Registered Fund
 - Marketing and Administering Tips
- Gifts of Life Insurance
 - How they work
 - Advantages and disadvantages of LI gifts
 - Two common ways they work
 - Tax credits during lifetime
 - Tax credits for proceeds on death
 - Examples of tax treatment
 - Marketing insurance gifts
 - Administrative considerations
- Gifts in kind
 - How they work
 - Example of gift of principal residence
 - Target audience
- Case study done in groups (breakout Zoom rooms) present to larger group after the break

Different options donors have to support your charity (current and future trends)

- How a Donor Advised Fund works
- A new DAF landscape of philanthropy
- $\circ \quad \text{Other funds} \quad$
- Involving Others
 - Working with Professional Advisors
- Personal Action Plan Review

Adjournment